granola
Zdrowe śniadania, to podstawa więc nie mogłoby zabraknąć przepisu na granolę. Można kupić gotową, ale jak wiecie wole zrobić sama i Wam polecam 😉
Granola to najczęściej płatki owsiane z dodatkiem różnych ziaren i bakali podprażone w piekarniku. Dodajemy je do mleka, jogurtu zamiast słodkich płatków śniadaniowych w których jest mnóstwo cukru i konserwantów.
Granole jedzą sportowcy i wszyscy Ci, którzy dbają o zdrowie i linię. Robiąc ja samemu, możemy od razu zrobić sobie znaczne zapasy, gdyż granole przechowujemy w zamkniętym pojemniku nawet do parunastu tygodni. Drugą zaletą jest to że wiemy co dodajemy- nie ma tam sztucznych barwników czy słodzików. Po trzecie możemy dodać, to co lubimy najbardziej- orzechy, rodzynki, żurawinę, pestki dyni czy słonecznika.
Jest to prosta sprawa, więc można robić to na oko i bez specjalnego przepisu, ale ja skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson (po drobnych modyfikacjach )żeby sprawdzić czy warto 🙂 No to – warto 🙂
Składniki:
– 250 g płatków owsianych
– 100 g pestek słonecznika
– 100 g białego sezamu
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 przetarte jabłko
– 6 łyżek miodu akacjowego
– 100 g cukru
– 100 migdałów
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki wymieszać razem, i rozłożyć na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Zaglądać w międzyczasie i mieszać łyżką.
Po ostudzeniu, dodać np rodzynki czy suszoną żurawinę. Przechowywać w zamkniętym pojemniku,np w słoiku, do kilku tygodni.
3 stycznia 2015 @ 18:39
domowa granola- nie ma nic lepszego!