grilowane roladki z bakłażana nadziewane ricottą
Czym ugościć gości? Co podać na przekąskę? Czym sobie poprawić humor nie tykając słodyczy? Roladki z bakłażana nadziewane tak jak lubimy to odpowiedź na te pytania 🙂 Zrobiłam dwie wersje – z gotowym serkiem ziołowym i z ricottą z pesto.
Mało składników, proste wykonanie, potrzeba tylko grilla elektrycznego lub patelni grillowej.
Bakłażan to wyjątkowe warzywo, zachwyca mnie nie tylko smakiem ale też wyglądem, ma piękny głęboki fiolet i błyszczącą skórę.
Składniki:
– 2 bakłażany
– parę łyżek sosu sojowego
– parę łyżeczek oleju rzepakowego
– ser ricotta (100 g) plus 1 łyżka pesto, sól, pieprz lub serek ziołowy almette
Bakłażany myjemy,kroimy wzdłuż na plastry, polewamy sosem sojowym i smarujemy odrobiną oleju. Kładziemy na grillu lub patelni grilowej i podpiekamy około 2 minut z każdej strony.
Gotowe plastry smarujemy serkiem ricotta lub serkiem almette. Można dodać ulubiony serek lub wymieszać ricottę np z suszonymi pomidorami czy bazylią – opcji jest mnóstwo 🙂
Rolujemy plastry i na koniec nakłuwamy wykałaczką, aby roladki się nie rozwinęły.