jaglane batoniki bounty
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 100 ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 gorzka czekolada
Kaszę płuczemy i gotujemy w 2 szklankach wody około 15 minut.Gdy większość wody wchłonie kasza, dolewamy mleko kokosowe,a raczej gęstszą część czyli tz. śmietankę, która osadza się na ściankach puszki.Dodajemy cukier.
Odstawiamy do ostudzenia, dodajemy wiórki.Prostokątną tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy kokosowo-jaglaną masę na około 1 cm grubości, wyrównujemy łyżką powierzchnię i wkładamy na 2 h do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.Schłodzoną masę polewamy czekoladą, która w mig zastyga i kroimy na batoniki.Posypujemy wiórkami lub płatkami kokosowymi.
22 września 2016 @ 20:39
Ciekawie wygląda.:) Zapraszam do siebie. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/