jajka zapiekane w kokilkach
Patrzysz na zdjęcie i myślisz że nie masz czasu rano na takie ekscesy? Absolutnie jest to błyskawiczne i proste w przygotowaniu danie na śniadanie 🙂
Kokilki to nic innego jak żaroodporne małe naczynia w których się zapieka potrawy 🙂
Składniki:
– 4 jajka
– 2 plastry szynki lub ulubionej wędliny
– plaster wędzonego łososia
– szczypior
– odrobina masła
– sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w tym czasie smarujemy kokilki masłem, w jednej kokilce układamy plaster szynki w drugiej kawałki łososia, do każdej z kokilek wbijamy po 2 jaja, na wierzchu układamy małe kawałki szynki i małe kawałki łososia, solimy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut aż jajka się zetną ( najsmaczniejsze są jak żółtko jest płynne), w czasie kiedy śniadanie się nam robi możemy wziąć prysznic 🙂 Wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem, dopieprzamy i spożywamy 🙂 Przygotowanie 5 minut a dla ślimaków 7 minut, smacznego 🙂
25 października 2014 @ 10:36
możesz sprecyzować pytanie?:)
15 października 2014 @ 23:53
Mam pytanko do autora – Jak myślisz co będzie dalej?