kanapka z rukolą, burakiem i bryndzą
Zainspirowała mnie kupna kanapka w jednej z sieci kawiarni i postanowiłam zrobić własną. Najdłużej schodzi upieczenie buraków, ale można upiec pare sztuki mieć na pare dni lub podać do obiadu.
Rukola nadaje ostrości i wyrazistości, burak słodkości, pomidor soczystości, bryndza miękkości a pestki chrupkości- wszystko gra 🙂
Składniki:
- bagietka lub chleb ( u mnie chleb sycylijski z suszonymi pomidorami z Piekarni Lubaszka)
- 1-2 pieczone buraki
- ser bryndza
- rukola
- pomidor
- pestki dyni
marynata do buraka: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku 195 stopni około godziny. Po ostudzenia, obieramy, kroimy w plastry i marynujemy 15 minut w marynacie.
Pieczywo smarujemy masłem, układamy rukolę, plastry pomidora, na to plaster bryndzy, plaster marynowanego buraka i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.