klopsiki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym
Klopsiki już były- w sosie pieczarkowym : http://spiekłarodem.pl/klopsiki-z-indyka-w-sosie-pieczarkowo-koperkowym/ teraz pora na klopsiki z dodatkiem suszonych pomidorów w sosie pomidorowym.
Jako że lekkostrawne to nie będą smażone tylko ugotuje je w bulionie, wybrałam do tego chude mięso z indyka a podane będą ze zdrową kaszą pęczak.
kalorie: około 100 kcal na 100 g
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego z indyka
– 1 jajko
– 3 łyżki tartej bułki
– 7 suszonych pomidorów
– pół czerwonej cebuli
– sól i pieprz
– 0,5 litra bulionu
– 1 szklanka sosu pomidorowego
– 1 łyżka cukru
Mięso mieszam z posiekaną cebulą, jajkiem, bułka tartą, posiekanymi pomidorami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do rondla lub wysokiej patelni wlewam bulion( ja rozpuściłam w 0,5 wody 1 kostkę rosołową). Formuje małe kuleczki z mięsa i wkładam do gorącego bulionu, gotuje przez 4 minuty partiami. Na koniec wkładam wszystkie ugotowane pulpeciki do rondla z bulionem, wlewam sos pomidorowy i gotuje bez pokrywki- aby nadmiar wody odparował a sos zgęstniał, około 20 minut.Po tym czasie smakujemy i doprawiamy cukrem. Do sosu można dodać łyżkę śmietany, ja z niej rezygnuje z powodu diety. Całość przed podaniem posypujemy natka pietruszki i podajemy z kaszą pęczak.