koktajl z jarmużu, winogron i mleka kokosowego
Koktajl z jarmużu już robiłam o tu: http://spiekłarodem.pl/koktajl-z-jarmuzu-kiwi-banana-gruszki-i-miety/#more-3010
ale ciągle szukam pomysłów gdzie by tu dodać to mega zdrowe warzywo do posiłku…Sam jarmuż jako jarmuż nie bardzo mi „wchodzi” smakuje jak kapusta 😉 Uwzięłam się na niego bo jest prawdziwą bombą witaminową.
Przepis na ten koktajl zobaczyłam w programie „Ślinotok” który prowadzi Wienio razem z Adrianną – była uczestniczką programu Top Shef na kanale kuchnia +. Co prawda nie spotkałam się oglądając programy kulinarne aby ktoś powiedział, że potrawa nie jest smaczna, ale tak się zachwycali smakiem tego koktajlu, że postanowiłam spróbować 🙂
Składniki:
- garść liści jarmużu
- 1 banan
- 1 kiwi
- ½ szklanki soku z winogron
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Jarmuż umyć i wyciąć zgrubiałe łodyżki.Włożyć do blendera razem z obranym i pokrojonym bananem i kiwi. Wlać mleko, sok i sok z cytryny.
Podawać schłodzone a najlepiej aby sok i mleko stało wcześniej w lodówce.