koktajl z kiwi, bananem, gruszką, szpinakiem i ostropestem
Mega bomba witaminowa a do tego napój, który odtruwa wątrobę i dodaje energii. O ostropeście pisałam osobny post, warto do niego zajrzeć przed wypiciem koktajlu 🙂 Ja się zawsze lubię nakręcać czytając ile dobrych właściwości mają produkty które aktualnie spożywam 😉
Banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu.
Gruszka jako jeden z nielicznych owoców, zawiera jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto jest skarbnicą boru – minerału poprawiającego pracę mózgu.
Szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.Jest on też źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające.
Składniki:
- 2 duże kiwi
- 1 duży banan
- 1 duża gruszka
- 2 garście świeżego szpinaku baby
- 1 czubata łyżka miodu akacjowego
- 2 łyżki ostropestu plamistego, zmielonego
- 2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji: żółte kiwi i mięta
Obieramy kiwi i banana. Wkładamy do blendera. Gruszkę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy i wkładamy do blendera. Umyty szpinak również.Blendujemy, wlewamy miód i sok z cytryny.
Wlewamy do szklanek i dekurujemy
Rada: Przed zrobieniem koktajlu wkładam owoce do lodówki aby się nieco schłodziły. Koktajl jest wtedy jeszcze lepszy 🙂