kurczak z grzybami mun, makaronem ryżowym i brokułami
Po tygodniach jedzenia gotowanego czy pieczonego mięsa i warzyw na parze, nabrałam chęci na chińczyka- oczywiście domowego 🙂 Bez glutaminianu, ze świeżymi warzywami i chińskim makaronem ryżowym.Chyba rozochociłam się po sajgonkach 🙂
Składniki:
– 1 średnia,czerwona cebula
– 1 pierś z kurczaka, podwójna
– 1 mała główka brokuła
– parę sztuk grzybów mun ( suszonych lub marynowanych)
– 100 g makaronu ryżowego
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– pół cebuli dymki i kiełki do posypania
sos:
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojonego na spore kawałki kurczaka.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i czekamy 3 minuty, aż będzie gotowy.
Brokuły, dzielimy a mniejsze różyczki i gotujemy krótko w osolonym wrzątku.
Grzyby mun kroimy na mniejsze kawałki.
Do cebuli i kurczaka wrzucamy białą, pokrojoną drobno część dymki i grzyby mun.Stawiamy na ogniu i wlewamy sos, mieszamy, dodajemy pokrojony makaron. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy brokuły i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, jeśli wolicie bardziej doprawione. Posypujemy zieloną dymką i kiełkami.