mazurek kajmakowy
Z powodu licznych zapytań wstawiam przepis na prosty,klasyczny mazurek kajmakowy.Z powodu braku czasu nie będzie długiego wstępu:) Jeszcze dziś postaram się wstawić przepis na mój autorski mazurek różany, który zachwyca smakiem i wyglądem 🙂
Składniki:
– 250 g mąki krupczatki
– 2 żółtka
– 150 g zimnego masła
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18 %
masa kajmakowa:
– masa kajmakowa w puszce lub mleko skondensowane w puszcze ( trzeba gotować przez parę godzin)
Polecam kupno gotowej masy jeśli zależy Wam na czasie. Można zrobić też kajmak samemu: 250 ml śmietanki 36 % gotujemy z 4 łyżkami cukru-pudru, aż masa będzie ciągnąca i brązowa.
Mąkę siekamy z masłem, robimy wgłębienie i dodajemy: żółtka, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto ( ja się wsparłam robotem). Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu wałkujemy ciasto, posypując mąką.Szczerze mówiąc wałkowanie ciasta kruchego nigdy mi nie wychodzi, ciasto zawsze się klei do wałka i rwie, zdecydowanie bardziej wolę ugniatanie ciasta już w formie 🙂 Odkrawamy kawałek ciasta z kuli, który posłuży nam do stworzenia brzegów.
Formę 34 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rękoma formujemy i ugniatamy ciasto aby wypełniło formę albo wałkujemy 🙂 Z pozostałego ciasta robimy wałeczek i wykładamy na ciasto tworząc brzegi. Nożem wygładzamy „ramówkę”. Pieczemy 20 minut w 185 stopniach.
Pokazuje jak wygląda ciasto w średniej i dużej formie, zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto.
forma 34×24 cm
forma 40×26 cm
W tym czasie może puszkę kajmaku wstawić do gorącej wody aby stała się lejąca.
Na ostudzony mazurek wylewamy masę krówkową. Dekorujemy wedle uznania. Ja dekorowałam płynną, gorzką czekoladą, migdałami i figurkami wyciętymi z kruchego ciasta.