mus z białej czekolady z marakują
Idąc za ciosem i musem postanowiłam zrobić mus z białej czekolady. Inspiracja nadeszła trochę z innej strony, gdyż kupiłam 2 marakuje i zastanawiałam się jaki deser mogłabym zrobić aby pasował do tego wyjątkowego i lekko kwaśnego owocu.Miałam ochotę w niedzielne przedpołudnie na szybki i nieskomplikowany deser, 2 składniki plus ulubiony owoc to wszystko co będzie Wam potrzebne 🙂
Przepis na sam mus znalazłam w przepisach kuchni Lidla, ale tam mus jest z ciemnej czekolady i bez owoców.
Marakuje kupiłam w Tesco za jedyne 2,50 zł za sztukę 🙂 Chyba były w mega promocyjnej cenie, bo z reguły są dwa razy droższe.
Składniki:
– 100 g białej czekolady
– 300 ml śmietanki 36 %
– 2 owoce marakui ( świetne też będą mrożone, zmiksowane : maliny, truskawki,kwaskowa konfitura)
Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę.
Ubijamy śmietanę na sztywno.
Do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy. Czekoladę dodajemy do misy z ubitą śmietaną i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Szklankę, do 1/3 wysokości napełniamy musem, wydrążamy połówkę marakui i dopełniamy musem. Wkładamy na 2 h. do lodówki.