odchudzający koktajl ze świeżego ananasa,banana, awokado i ostropestu
Aby codziennie przyjmować ostropest wymyśliłam sobie zdrowe koktajle aby go w nich przemycać.Dziś żółty koktajl, orzeźwiający, kremowy a przez dodatek imbiru aromatyczny i wyrazisty. Tak skomponowałam składniki aby przy okazji był koktajlem wspomagającym odchudzanie 🙂
ananas – ma właściwości odchudzające i przyśpiesza przemianę materii. Ma także właściwości oczyszczające – poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn – błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu.Co ważne, takie właściwości posiada tylko świeży i dojrzały ananas (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają organizm). Ten z puszki, skąpany w cukrowej zalewie, jest bombą kaloryczną, pozbawioną witamin i składników mineralnych.
avokado – charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu,pomimo to jednak, w wyniku wielu badań dowiedziono, że osoby spożywające awokado, znacznie rzadziej miały nadwagę, jak również dostarczały wraz z dietą większej ilości składników mineralnych i błonnika, niż osoby nie spożywające tego owocu. Co więcej wykazano, że spożywanie tłuszczu o właściwych proporcjach kwasów tłuszczowych (1/3 kwasy tłuszczowe nasycone, 1/3 kwasy tłuszczowe jednonienasycone i 1/3 wielonienasycone), wpływa na hamowanie apetytu.
imbir – tłumi uczucie głodu.Spożywanie imbiru ułatwia trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo. Niektórzy naukowcy utrzymują, że zawarta w imbirze kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za ostry smak) sprawia, iż wzrasta temperatura ciała człowieka, a organizm zużywa więcej kalorii, co pomaga schudnąć.
ostropest plamisty – pomaga w odchudzaniu przede wszystkim przez swoje korzystne działanie na wątrobę oraz cały układ pokarmowy. Zawarte w nim składniki wspomagają szybka przemianę materii, co wpływa na szybsze spalanie kalorii oraz pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Dzięki zawartym w nim składnikom mineralnym poprawia krążenie, co korzystnie działa na organizm, oraz wygląd i jędrność skóry.
źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/
http://www.ukladaniediety.pl/kacik-wiedzy/porady-dietetyka/dlaczego-warto-jesc-awokado
Składniki:
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 średni banan
- 3 małe plasterki imbiru
- 2 łyżki ostropestu plamistego
- 1 średnie awokado
- 1/2 szklanki soku ananasowo-kokosowego lub ananasowego
- 1 czuba łyżka miodu
Owoce najlepiej schłodzić w lodówce przez zblendowaniem.
Aby koktajl miał mniej cukru można użyć wody kokosowej.
Ananasa obieramy i wykrawamy ze środka zdrewniały środek. Kroimy na małe kawałki.
Imbir, banana i awokado obieramy. Awokado obrałam obieraczką do warzyw.
Wszystko wkładamy do blendera i blendujemy, dolewamy soku i miodu.