omlet ze szpinakiem i szynką
Szybki pomysł na zdrowe śniadanie 🙂
Składniki na 3 małe omlety:
- 1 cebula
- 3 garście szpinaku baby
- 6 jajek
- 3 plastry szynki
- masło
- sól,pieprz
Omlety robiłam na małej patelni, aby łatwo było mi je przekręcać 🙂
1/3 posiekanej w piórka cebuli podsmażamy chwile na maśle, dodajemy pokrojony plaster szynki i umytą garść szpinaku. Solimy.Wlewamy dwa roztrzepane jajka i przykrywamy patelnie pokrywką. Po 2 minutach, jak masa stężeje, odwracamy patelnie do góry dnem, trzymając za pokrywkę. Wtedy omlet wyląduje na pokrywce i będziemy mogli go zsunąć na patelnie aby druga strona się usmażyła.Po 30 sekundach omlet jest gotowy i można go zsunąć na talerz.
Pieprzymy pieprzem świeżo mielonym i podajemy z pomidorami.
–