pieczone frytki z cukinii w parmezanie
Extra zdrowe, z mojej ulubionej cukinii…przepis z książki „Sztuka dobrego jedzenia” Hemsley.Miałam szczęście bo cukinie mam od wujka z ogrodu, natomiast czy sezon czy nie zawsze staram sie aby cukinie mieć w zapasach gdyż jest przepyszna :)Te frytki Was zachwycą. Migdały można zastąpić tartą bułką, ale już nie będą takie zdrowe 😛
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g startego parmezanu
- 1 jajko
- zioła suszone
- sól
Cukinie kroimy na pół, potem wzdłuż i w słupki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem.
Ja miałam płatki migdałowe, więc je zmieliłam w blenderze a potem wymieszałam z tartym parmezanem, do tego odrobinę oregano i sól.Wszystko mieszamy.
Jajko ubijamy w miseczce, maczamy w nim słupki cukinii, potem maczamy je w parmezanowej mieszance i układamy na papierze do pieczenia.
Frytki pieczemy około 10 minut.
Do frytek pasuje sosik:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- parę sztuk suszonych pomidorów
- sól
Wszystko blendujemy i doprawiamy.
8 listopada 2018 @ 09:20
Świetne! Dziękuję za przepis 🙂
7 stycznia 2019 @ 20:34
smacznego 🙂