pieczone gruszki z orzechami
Pieczone jabłko chyba zna każdy, ale nie każdy zna pieczona gruszkę. Jest to prosty i dietetyczny pomysł na deser. Będąc na diecie często rezygnujemy ze słodyczy.Na początku jest najtrudniej, potem organizm się oswaja i stopniowo mamy mniejsze łaknienie na słodkie. Cukier znajduje się również w owocach, więc jeśli musimy zjeść coś słodkiego to najlepiej niech to będą owoce. Dietetycy zalecają aby na diecie odchudzającej jeść owoce ale w pierwszej części dnia, nigdy na wieczór.
Jesteśmy w środku zimy więc świeżych owoców nie jest za wiele, choć przyznam szczerze jest dla mnie wielkim zaskoczeniem że w styczniu w osiedlowym sklepie mogę kupić arbuza…Postawiłam tym razem na polskie, pyszne i twarde gruszki.
Porcja to około 144 kcal.
Składniki:
- 2 duże gruszki
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki orzechów laskowych
- 1 łyżka miodu
Ja użyłam orzechów włoskich, nerkowca, pekan i migdałów dlatego że miałam po parę sztuk w opakowaniach i chciałam to zużyć.
Gruszki myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazdo nasienne.
Orzechy siekamy i łączymy z miodem. Faszerujemy gruszki,
Zapiekamy w piekarniku 15 minut w 165 stopniach.