pieczone udka gęsie z jabłkami,kluskami śląskimi i domowym coleslawem
Nie będę się rozpisywać o gęsinie, gdyż temat wyczerpałam w tamtym roku w poprzednim wpisie. jaka jest tradycja robienia gęsi na Św. Marcina czyli 11 listopada możecie przeczytać tu.
W tamtym roku była wybitnie dobra, zrobiłam udka długo duszone na patelni, w tym roku smak będzie tradycyjny ale będą długo pieczone w piekarniku w niskiej temperaturze.Do tego bardzo polskie kluski śląskie i domowa sałatka coleslaw. Sałatka jest wybitna, zjadłam połowę tuż po przyrządzeniu 🙂
Składniki:
gęsina:
- 2 podudzia z gęsi
- 1 duże jabłko
- majeranek
- sól
- pieprz
kluski:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
coleslaw:
- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 cienki szczypiorek
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
przepis na coleslawa znalazłam tu : http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,137782,16883791,salatka-coleslaw,,12.html
Podudzia nacieram przyprawami i odstawiam do lodówki na 24 h. Może być ostatecznie na noc.
Jabłko myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, układamy na gąskach i pieczemy pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu 2 h. w 120 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 15 minut w 210 stopniach w opcji grill od spodu a potem przekręcamy gęś skórką do góry i podpiekamy 10 minut w 230 stopniach.
Kapustę obficie solimy i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach, szczypiorek, śmietanę i doprawiamy.
Ziemniaki do klusek są najlepsze wczorajsze. Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przez tarkę o małych oczkach. Włożyć pure do miski i podzielić nożem na 4 części.
Wyjąc 1/4 ziemniaków i wsypać w to zagłębienie mąkę ziemniaczaną, dodać te wyjęte ziemniaki i dodać soli. Zagnieść ciasto. Uformować z nich kuleczki i zrobić palcem zagłębienie.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnie.