pieczony dorsz i frytki z batata czyli zdrowsze chips and fish
Smażone frytki z ziemniaka zastąpiłam pieczonymi ze słodkiego ziemniaka czyli batata. Smażoną z głębokim tłuszczu, panierowana rybę zastąpiłam pieczoną bez panierki.
Składniki:
- 3 świeże polędwice z dorsza
- 1 duży batat
- sól
- pieprz
opcjonalnie dla tych co nie muszą liczyć kalorii: majonez
Polędwice solę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Batata kroje na frytki, posypuje sola i piekę 25 minut w 180 stopniach.
Jeśli macie możliwość można upiec dwie rzeczy jednocześnie obok siebie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy frytki, obok stawiamy naczynie żaroodporne z rybą.
Wszystko posypuje grubo mielonym pieprzem.