placuszki ryżowe bezglutenowe
Lubie placuszki różnego rodzaju, praktycznie nie można ich zepsuć. Teraz widzę, że duża zasługa w tym glutenu obecnego w mące pszennej. Są miękkie, puszyste i delikatne. Spróbowałam zrobić placuszki z dodatkiem mąki ryżowej i wyszły bardzo dobre a dodatek konfitury śliwkowej dopełnił dzieła 😉 Same w sobie placuszki są bardziej suche niż te z mąki pszennej, ale polanie ich syropem czy podanie z dżemem domowej roboty sprawi, że niczego im nie będzie brakowało.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, 2 żółtka, śmietanę, mleko i ekstrakt. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Smażymy na złoty kolor na oleju.
Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i jemy z ulubioną, domową konfiturą lub z kwaśną śmietaną 🙂
U mnie konfitura śliwkowa, na którą przepis znajdziecie wkrótce na blogu.