placuszki z ricottą i borówkami
Idealna propozycja na letnie śniadanie- lekkie placuszki ala pancakes z włoskim serkiem ricotta i borówkami. Owoców można użyć dowolnych, ale wykorzystam, że teraz jest sezon na borówkę 🙂 Zjadam 1 opakowanie dziennie w sezonie, nawet posadziłam parę krzaków na działce i jestem z nich dumną 😉 Rzadko udaje mi się tam pojechać i pielęgnować to co zasadziłam, a mimo wszystko krzaczki dają owoce 🙂
Składniki:
– 125 g mąki
– 125 g ricotty
– 100 ml mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szklanka borówek amerykańskich
– masło do smażenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Mąkę, proszek, mleko, ricottę, cukier i żółtka łączymy, mieszając. Pod koniec dodajemy ubite białka i borówki.
Smażymy na odrobinie masła, po zarumienieniu się odwracamy na drugą stronę.
Podajemy z jogurtem greckim i owocami. Ja dodatkowo polewam sosem klonowym.