pudding chia z mango
Pierwszy raz o nasionach hiszpańskiej szałwii (chia) przeczytałam na blogu Anny Lewandowskiej 2 lata temu.Jasne, że się zainteresowałam 🙂 Kupiłam, próbowałam i polubiłam. Koledzy w pracy nie mogą uwierzyć, że może to smakować.Stwierdzili że, chia wyglądają jak małe, glutowate jajeczka.Moim zdaniem pudding wygląda interesująco i zachęca do zjedzenia. Wąchali, wściubiali nosy, przelewali łyżeczką – nikt nie spróbował.Szkoda i to wielka, bo te niepozorne ziarenka mają wyjątkową moc – są skarbnicą wielu witamin i należą do najzdrowszej żywności na świecie.
Do puddingu możecie dodawać dowolne owoce, orzechy czy posłodzić go dżemem,miodem czy syropem klonowym.Dzisiejszy pudding będzie bardzo naturalny i delikatny w smaku.
Nasiona chia – to szałwia hiszpańska rosnąca w Południowej Ameryce. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku.Oto główne zalety nasion:
- są bogate w przeciwutleniacze
- 40% masy nasion chia to błonnik. To sprawia że są jednym z najlepszych źródeł błonnika na świecie.
- są bogate w białko wysokiej jakości i jest bardzo przyjaznym dla odchudzania makroskładnikiem diety, może drastycznie zmniejszać apetyt i łaknienie.
- zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś porównując gram nasion z gramem mięsa łososia.
- są bogate w wapń, magnez, fosfor i białka. Wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowia kości.
- mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych.
-
są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak
-
wspomagają układ nerwowy – uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Z kolei u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji.
Nasiona można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup. Koszt to około 15 zł za 500 g.Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością, marketach i w internecie.
żródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/
18 listopada 2015 @ 19:18
O, sama dopiero ucze sie doceniac chia…
I chetnie witam wszelakie ciekawe przepisy!
🙂
18 listopada 2015 @ 16:12
uwielbiam mango wiec pewnie był bardzo smaczny!