quiche z porem, boczkiem i szczypiorkiem
Quiche czyli ciasto kruche z wytrawnym farszem zalane masą jajeczno-śmietanową idealnie mi pasuje na obiad, przekąskę czy kolację.Nie wiem czy zauważyliście ale w sieciowych kawiarniach oprócz ciast można zjeść wytrawne przekąski na ciepło czyli zazwyczaj właśnie są to quiche. Od tarty odróżnia ją to tarta może być zarówno wytrawna jak i słodka, quiche zawsze jest wytrawna a farsz związuje masa jajeczno-śmietanową.
Jeśli zastanawiacie się nad wymową tej potrawy to mówi się „kisz” 😀
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 150 zimnego masła
- 1 jajko
- sól
nadzienie:
- 2 pory
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 4 jajka
- 200 g śmietany 18 %
- 3 łyżki mascarpone
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- masło
- suszony tymianek
- ser żółty do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wsadzamy na pół h do zamrażarki.
Cebule siekamy w piórka i podsmażamy na maśle.
Odcinamy górną, najbardziej zieloną część pora, myjemy i kroimy w talarki, następnie wrzucamy na patelnie do cebuli i podduszamy razem.Dorzucamy pokrojony na kawałki boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz.
Mieszamy w misce jajka, śmietanę i mascarpone, doprawiamy sola, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem.
Formę na tartę 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, nagrzanego do 180 stopni.
Na podpieczony,ostudzony spód wykładamy podduszone pory z cebulką i boczusiem a następnie wlewamy masę jajeczno-smietanową.Pieczemye w 180 stopniach 30 minut, pod koniec posypujemy startym, żółtym serem.
29 sierpnia 2016 @ 12:29
Nigdy nie robiłam czegoś takiego, ale wygląda pysznie. Koniecznie muszę spróbować. Ciasto kruche jadałam głównie na słodko, więc zobaczymy 😉 Pory ogólnie są bardzo zdrowe, kopalnia witamin (nie tylko C) i minerałów, więcej o ich właściwościach: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-pora-czyli-pora-na-odchudzanie A więc pora na pora 🙂