risotto ze świeżymi borowikami
Risotto to włoska potrawa. Najbardziej klasyczną odmiana risotta jest risotto alla milanese czyli bez dodatków.U mnie dziś z prawdziwkami, niestety nie są zebrane przeze mnie.Nie miałam w tym roku tyle szczęścia i czasu aby wybrać się na mazury 🙁 Z podanych poniżej składników wychodzi parę solidnych porcji,nie pożałujecie bo taki obiad jest przepyszny 🙂
Składniki:
– 2 szklanki ryżu arborio
– 3-4 średnie borowiki
– 1 l bulionu ( drobiowy/grzybowy/warzywny)
– duża cebula
– 50 g zimnego,prawdziwego masła
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dodajemy surowy ryż oraz pokrojone borowiki. Obok głębokiej patelni ustawiamy garnuszek z bulionem i chochelką wlewamy 1 porcję bulionu, czekamy aż ryż wchłonie bulion i dodajemy kolejną chochelkę.Ważne jest aby bulion dodawać stopniowo a nie na raz.Potrzeba odrobinę cierpliwości aby danie było idealne 🙂 Staramy się nie mieszać za często risotta.Jak skończy się nam bulion, sprawdzamy czy ryż jest gotowy, doprawiamy solą i pieprzem. Jak ryż nie jest twardy, zdejmujemy z ognia patelnię i dodajemy zimne masło aby risotto było cudownie kremowe. Najlepszy smak uzyskamy dodając do risotto prawdziwego, tartego parmezanu – to już jest petarda 🙂 Posypujemy natką pietruszki i układamy na ryżu podsmażone na maśle grzyby.
30 sierpnia 2016 @ 11:04
Jestem pełna podziwu za piękne i dokładne zdjęcia, tak że nawet kulinarny głąb i analfabeta, zrozumiałby jak zrobić to risotto 🙂 Jak dorwę grzyby to od razu je robię – bo banalne jak ryż z kurczakiem, a czemu by tym razem nie wykorzystać grzybów? Risotto ma wiele zalet: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/risotto-na-wiele-sposob%C3%B3w-po%C5%BCywny-obiad-dla-sportowca – podstawa w diecie sportowców. Jeżeli bulion byśmy wykonali naturalnie, a nie z kostki, to mamy samo zdrowie 🙂