sałatka pieczarkowa
Jak zwykle przed Świętami robię menu, długa kartka zapełnia się spisem potraw- najłatwiej przychodzą mi na myśl pomysły na ciasta i dania główne, z przystawkami nie jest tak łatwo, tym bardziej że co roku staram się wprowadzać nowości 🙂 Zadzwoniłam do mojej serdecznej koleżanki Gosi z Legionowa, bo jadałam u Niej na urodzinach sałatkę z pieczarek i pamiętam że była urocza 🙂 Sałatkę trochę odchudzę i dodam dodatkowo szynkę 🙂
Pieczarki – ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczono do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) a nawet witaminę D. ( źródło:kobietaonet.pl, polki.pl)
- Portobello: mają duży, płaski kapelusz, o średnicy do 10 cm. Doskonałe do faszerowania, świetne panierowane z patelni.
- Białe: najpopularniejsze, dostępne w różnych wielkościach. W kuchni uniwersalne, doskonałe też na surowo. Aby nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny.
- Brązowe: od białych różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także intensywniejszym aromatem. Świetnie sprawdzają się np. w sosach do mięs i makaronów.
Składniki:
– 1 kg pieczarek
– 6 jajek
– 4 plastry szynki
– pęczek natki pietruszki
– pół dużej czerwonej cebuli
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Pieczarki myjemy i w całości gotujemy w wodzie około 5 minut. Jajka gotujemy na twardo.
Pieczarki kroimy na plasterki, jajka,szynkę i cebulę w małą kostkę.Polewamy sosem ( majonez, jogurt, posiekana natka, sól i pieprz).
WWW.XMC.PL
5 marca 2015 @ 18:41
http://WWW.XMC.PL
Szata graficzna całkiem wporządku, przypadły mi do gustu blogowe kolory, podoba mi się 🙂 zapraszam do siebie…
23 grudnia 2014 @ 14:17
Bardzo mi miło, że moja sałatka się tutaj znalazła – oczywiście Sylwia musiała zmodyfikować po swojemu hahaha – u mnie pieczarki były drobniej pokrojone , cebula biała no i bez szynki – ale ten przepis bardziej mi się podoba 🙂
23 grudnia 2014 @ 14:31
musiałam :)jeszcze podgotowałam a nie smażyłam pieczarki, bo smażone mi nie służy. Gosiu- Twoja była równie pyszna, zapewniam 🙂