sałatka z tuńczykiem, jajkiem i roszponką
Sałatki, sałatki, sałatki to głównie wyglądają moje lunche 🙂 Nie narzekam, bo lubię świeże warzywa i zdrowe dodatki. Dziś będzie prosta i szybka sałatka, która z powodzeniem możecie zabrać do pracy. Sos wlewam do małego słoiczka, gdyż polewam nim sałatę dopiero tuż przed zjedzeniem, inaczej wszystko „oklapnie” pod wpływem sosu i nie będzie wyglądało zachęcająco. Wlanie sosu do słoiczka po koncentracie pomidorowym nie zabiera wiele czasu i nie zajmuje wiele miejsca.
Roszponka – to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: Jest ona żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się – jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru – jest niskoglikemiczna.
Składniki:
– pół opakowania roszponki ( wszystkie sprzedają w standardowych pojemnikach)
– 2 jajka ugotowane na twardo
– puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
– parę pomidorków koktajlowych
– pół małej czerwonej cebuli
sos:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– pieprz
– sól
Na roszponce układamy pokrojone w ćwiartki jajka, pomidory w całości, pokrojoną w piórka cebulę i kawałki tuńczyka.
Sosem polewamy tuż przed konsumpcją 🙂