sernik z białą czekoladą
Sernik- mój król deserów, moja serowa obsesja, kiedy mi smutno, kiedy mi źle sernik zawsze uratuje mnie 🙂 Na zimno, pieczony, z dodatkami lub bez-każda wersja proponuje coś ciekawego.
Dziś będzie propozycja nie mojego autorstwa- kupiłam książkę „Gotuj jak top chef” i wyszperałam w niej przepis finalisty programu- Pana Adama Kowalewskiego na sernik z białą czekoladą, upiekłam, zrobiłam własną dekoracje i wyszło pysznie- dlatego polecam 🙂
Składniki:
– 125 g twarogu tłustego
– 5 jajek
– 5 tabliczek białej czekolady
– 2 kostki miękkiego masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 3 łyżki cukru pudru
Spód:
– 200 g kruchych ciastek
– 30 g masła
Ciastka i rozpuszczone masło zmiksować w blenderze. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę ciasteczkową.Ugnieść.
Do twarogu dodawać po jednym jajku jednocześnie miksując masę,stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier puder- wciąż miksując.
W garnku podgrzać wodę ( tak 1/3 wysokości) i zrobić kąpiel wodną czyli nic innego jak położyć na garnku z gotującą się wodą miskę tak aby opierała się o brzegi garnka i nie dotykała wody. Do miski wrzucić kawałki czekolady i masło. Gdy sie rozpuszczą dodajemy je do masy twarogowej i mieszamy na jednolitą masę.
Przelewamy masę twarogowo-czekoladową na masę ciasteczkową 🙂
Formę do pieczenia owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku również w kąpieli wodnej aby sernik był delikatny. W tym celu do większej formy wlewamy wodę i wstawiamy naszą formę 24 cm do środka, tak aby po bokach była woda.Piekarnik musi mieć temperaturę 150 stopni a sernik musi się piec około 100 minut.
Ciasto udekorowałam kruszoną białą czekoladą i groszkami śmietankowymi tz drażami 🙂