sernik z nutellą
Sernik i to jeszcze z nutellą – czy to nie za dużo szczęścia na raz?:) Zrobię do tego czekoladowy, ciasteczkowy spód i polewę z gorzkiej czekolady to dopiero będzie szczęście 🙂
Pisać dużo nie będę, jestem bardzo ciekawa co mi wyjdzie.Właśnie się piecze a zapach czekolodowo-orzechowy roznosi się po kuchni. Inspiracją było dla mnie to, że najbardziej z moich ciast na blogu lubicie serniki a ja lubię nowe smaki. Nigdy nie piekłam, nigdy nie jadłam- czas spróbować 🙂
Składniki:
ciasteczkowy spód:
– 150 g ciastek kakaowych, owsianych Sante
– 6 łyżek roztopionego masła
– 3 łyżki groszków czekoladowych lub posiekanej, gorzkiej czekolady
– 2 łyżki roztopionej, gorzkiej czekolady
sernik:
– 800 g sera twarogowego, 3 -krotnie mielonego
– 400 g nutelli
– 3 łyżki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 3 duże łyżki mascarpone
– 3 duże jajka
wierzch:
-100 g gorzkiej czekolady
– pół szklanki mielonych orzeszków ziemnych
Rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.
Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy do nich roztopione masło, groszki i roztopioną czekoladę ( 3 łyżki). Mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę 21 cm, dociskamy brzegi i wygładzamy łyżką dno.
Miksujemy ser z nutellą,po 2 minutach dodajemy: cukier, mąkę, jajka i mascarpone. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Wykładamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w kąpieli wodnej 1 h w temperaturze 160 stopni.
Po godzinie, zostawiamy sernik na godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Pozostałą, rozpuszczoną wcześniej czekoladą polewamy nią sernik. Wkładamy sernik na noc do lodówki.
Ciasto może udekorować pokruszonymi orzeszkami laskowymi lub ziemnymi.
26 lutego 2015 @ 08:06
wygląda obłędnie:) pyszności:)
25 lutego 2015 @ 13:37
Matko kochana!
Ile dobra wszelakiego!
A wszystko, co z Nutella jest zawsze pyszne…
😉