smoothie arbuzowo-truskawkowe
Błyskawiczny przepis na orzeźwiający i pełen witamin napój z samych owoców – smoothie 🙂 Przyszłam z pracy i wystarczyło zmiksować owoce aby poczuć się jak na wakacjach w tropikach 🙂
Pomysł, realizacja, zdjęcia i wpis zrobiłam w pół h 🙂 Na piątkowym spontanie 😀 Miłego, upalnego weekendu !
Smoothie to nic innego jak zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców, o gęstej i kremowej konsystencji.
Składniki:
– 1/8 średniego arbuza
– 2 garście truskawek
– 1 duża łyżka miodu akacjowego
– 2-3 łyżki cytryny
– mięta do dekoracji
Arbuza obieramy i w miarę możliwości pozbywamy się pestek. Blendujemy kawałki arbuza i truskawki. Dosładzamy miodem, wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Dekorujemy miętą i owocami.
Schładzamy napój w lodówce lub dodajemy odrobinę lodu.
4 lipca 2015 @ 19:04
Witam 🙂 Mieta nie tylko do dekoracji, ja w swoim ”arbuziaku” miksuje liscie miety i swiezego ogorka (bez lisci :P). Natomiast nie pomyslalem o miodzie… A i to samo robie z melonem galia, czasami zamiasty cukru/slodzika dodaje sok z jednej pomaranczy, ale juz sie konczy sezon na nie, czyli trzeba czyms je zastapic.