spring rolls z krewetkami i mango
Coś lekkiego, pysznego, lekkostrawnego, dietetycznego, bezglutenowego…lista jest długa 🙂 Muszę się przyznać że zjadłam wszystkie rollsy, które zrobiłam. Krewetki i mango to zdecydowanie moje smaki.
Spring rollsy to świeże warzywa, makaron i inne dodatki zawinięte w papier ryżowy podawane na surowo. Przystawka pochodząca z Azji. Do środka możemy wkładać to co lubimy, ja włożyłam marynowane krewetki, można dać kurczaka a wegetarianie mogą dać tofu- możliwości jest nieskończenie wiele:) Ma być lekko, chrupiąco i wiosennie. Rollsy maczamy w sosie sojowym lub w każdym innym, który Wam podpasuje. Ja zrobiłam sos z mango.
Za duże opakowanie papieru ryżowego ( około 40 sztuk) zapłaciłam około 5 zł.
Składniki:
– 10 arkuszy papieru ryżowego
– 1 średnie mango ( pół do rollsów, pół do sosu)
– 200 g dużych krewetek
– 1/3 zielonego ogórka
– dymka
– sałata karbowana
– majonez cytrynowy ( opcjonalnie)
– małe opakowanie makaronu ryżowego
marynata do krewetek:
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały strąk papryczki chili
– 1 ząbek czosnku
sos mango:
– pół mango (zblendowane)
– 2 łyżki śmietany 18 %
– 2 łyżki majonezu
– sok z cytryny
– sól, pieprz biały
Krewetki rozmrażamy i marynujemy około 30 minut w marynacie.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem,przykrywamy talerzykiem i po 5 minutach odsączamy na sitku.
Mango obieramy i kroimy w słupki. Ogórka myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek czyli pestki przy pomocy łyżeczki i kroimy w słupki.
Dymkę kroimy na 4 cm kawałki.
Krewetki podsmażamy z odrobiną masła na patelni przez 5 minut. Po uprzednim odcięciu ogonków.
Do garnka z dużym dnem wlewamy trochę gorącej wody i wkładamy na parę sekund płat papieru ryżowego.Gdy zmięknie układamy go na desce do krojenia.
Na płacie układamy troche makaronu ryżowego, mango, ogórka, sałatę, dymkę, pokrojone wzdłuż krewetki i trochę majonezu cytrynowego ( majonez można kupić gotowy- firmy Hellmanns, albo można zrobić swój- do zwykłego majonezu dodajemy sparzoną i pokrojoną drobno skórkę z cytryny) i zawijamy. Staramy się aby zawijać ściśle aby farsz nie wypadał.
Sos mango- łączymy wszystkie składniki, aby sos był gładki.
Rollsy kroje ostrym noże na 3 części. Podaje z sosem mango i sosem sojowym. Koniecznie maczajcie rolsy w sosie sojowym, gdyż większość farszu w rollsach jest świeża i niedoprawiona.