świąteczne muffiny o smaku pieczonego jabłka z kremem piernikowym
Brak czasu, pogoń za prezentami i brak weny do wymyślania nowych dań czyli idą Święta 🙂 Jednak coś dziś mi wpadło do głowy jak byłam w sklepie po likier kawowy do tortu. Złapałam pierniki w glazurze cytrynowej i pomyślałam o babeczkach o smaku piernika. Poszłam po maślankę i wpadłam na jeszcze lepszy pomysł babeczki o smaku pieczonego jabłka z kremem piernikowym 🙂 Jak nie lubicie mocnego piernikowego aromatu to babeczki są dla Was. Są delikatnie pachnące pieczonym jabłkiem, cynamonem i piernikiem. Święta w papilotkach 🙂
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki o smaku pieczonego jabłka
- 1/3 szklanki oleju
- 4 pierniki toruńskie o smaku cytrynowym lub naturalnym „Kopernik”
krem:
- 4 Pierniki toruńskie o smaku cytrynowym lub naturalnym „Kopernik”
- 3 kopiaste łyżki mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Mąkę, cukier i proszek łączymy w misce. Dodajemy jajka, maślankę i olej oraz pokrojone w małą kosteczkę pierniki.
Wlewamy masę do papilotek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach termoobieg.
Aby zrobić krem, pierniki blendujemy na sypko. Mascarpone łączymy z cukrem-pudrem oraz „piaskiem” piernikowym przy pomocy łyżki.
Szprycą z końcówką 1M Wiltona dekorujemy babeczki i gotowe 🙂
19 grudnia 2015 @ 19:18
Wyglądają obłędnie 🙂
Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante 🙂