szarlotka na kruchym cieście
Pani Ania prosiła o przepis na jabłecznik, w związku z tym, że mamy sobotę a sobota to idealny dzień by upiec ciasto, zabieram się do roboty 🙂 Zapach roznosi się po całym domu, dając poczucie domowego ciepła, nie ma nic lepszego w zimny weekend niż zaszyć się pod kocykiem z książką, pijąc gorącą herbatę i zajadając się chrupiącą szarlotką.To taki bonus po tygodniu jedzenia kurczaka i sałaty 🙂
Mam to szczęście,że mam babcie Czesię która podczas ostatniej wizyty uraczyła mnie słoikiem prażonych jabłek z własnego ogrodu 🙂 Jeśli nie macie swoich prażonych jabłek, możecie zrobić je szybko sami lub jest jeszcze opcja o której wolałabym nie pisać- możecie kupić gotowe, ale to jest opcja na leniucha. Nie kupowałam nigdy gotowych prażonych jabłek, gotowce to nie moja bajka, więc nie powiem Wam czy są smaczne, ale pewno są z konserwantami.
Składniki:
ciasto kruche:
– 250 g maki krupczatki
– 1 żółtko
– 70 g cukru pudru
– 150 g zimnego masła
– 1 łyżka zimnej wody
jabłka prażone: pokroić 4 duże jabłka w kostkę, wrzucić do rondla, wsypać 2 łyżki brązowego cukru i 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem około 15 minut, jak jabłka się lekko rozpadną dodajemy szczyptę cynamonu.
wierzch: 1 jajko
Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, ja użyłam robota. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut. W tym czasie możemy zrobić jabłka prażone.
Rada: ja włożyłam ciasto na 20 minut do zamrażarki, bo jestem niecierpliwa, ciasto nie było dostatecznie zmrożone, wyszło mega kruche, ale miałam problem z wycięciem kratki- ciasto było za delikatne, przez co moja kratka wygląda mało ciekawie 🙂 Jeśli macie czas, włóżcie ciasto do lodówki na godzinę 🙂
Ja użyłam 1 dużego słoika litrowego przetworu.
Formę 26 lub 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy formę również po bokach. Na ciasto wykładamy prażone jabłka.
1/3 ciasta, która nam została wałkujemy i wycinamy długie 1 cm paseczki. Paseczki układamy na wierzchu ciasta tworząc kratkę.Smarujemy kratkę rozkłóconym jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika, temperatura 180 stopni.