tajska zupa tom kha
Tom kha to pikantna, tajska zupa kokosowa z mnóstwem aromatycznych dodatków.Jest to bliska kuzynka słynnej zupy Tom Yum i podobnie jak ona jest tradycyjną potrawą zarówno kuchni tajskiej jak i laotańskiej. Jej nazwę można tłumaczyć dosłownie jako gotowany galangal. Tom kha gotuje się na mleku kokosowym a Tom Yum na wywarze.
Zupa jest rozgrzewająca, idealna na mroźne dni.W smaku słodko-ostra w wyczuwalnym aromatem cytrusowym.Wystarczy zgromadzić składniki i już, jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, tym bardziej iż skorzystałam z gotowej pasty.Zdaje sobie sprawę że nie każdy ma w domu galangal czy trawę cytrynową.
Zdecydowałam się ja przyrządzić, iż po paru dniach jedzenia sałat i ryb mam ochotę na coś mocno rozgrzewającego i sycącego. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że zupa nie jest aż tak bardzo fit aczkolwiek uważam że dania kuchni tajskiej a w szczególności ostre przyprawy pobudzają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu.Moja wersja tej tajskiej zupy będzie bogato białkowa, bo dodałam sporo piersi kurczaka i krewetek.
w 100 g dania jest 135 kcal
Przepis jest z opakowania od pasty, ja wzbogaciłam przepis o krewetki i większą ilość kurczaka.
Składniki:
– 1 duża pierś z kurczaka
– 10 krewetek tygrysich
– 400 ml mleka kokosowego
– 5 szt pieczarek
– 50 g pasty tom kha firmy kanokwan
2oo ml mleka kokosowego podgrzewamy, dodajemy paste tom kha i pokrojonego na kawałki kurczaka, dusimy około 5 minut. Dodajemy 200 ml wody, pieczarki i 200 ml mleka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy krewetki i gotujemy 1-2 minuty.
Zupę podajemy posypaną kolendrą.
6 czerwca 2018 @ 12:41
To jedna z moich ulubionych zup – używam pasty zielonej curry też z tej firmy bądź opakowanie mam zawsze w lodówce innej marki;) + mleczko kokosowe + pierś kury + cukinia + pieczarki 🙂
Przerzucam właśnie Twoje przepisy i pomyślałam,że skomentuję. Też mam bloga ale prowadzę go dość chaotycznie i muszę zaprowadzić tam porządki!