tajskie, zielone curry z kurczakiem, brokułami i groszkiem
Smak orientalny, a szczególnie kuchni tajskiej bardzo mi odpowiada. Podstawą tej kuchni są świeże warzywa,chude mięso i owoce morza, a najczęstszymi dodatkami – trawa cytrynowa, limonki,chili, imbir i mleko kokosowe. Dla mnie idealne danie na obiad – green curry jest lekko ostrawe przez dodatek 30 % chili, przez co rozgrzewa i powoduje uczucie sytości,a ostre przyprawy powodują szybsze trawienie, ogólnie poprawiają metabolizm. Pierś z kurczaka dostarczy białka, a warzywa witamin. Dodatek limonki i kolendry nada świeżości daniu. Pół godziny i danie orientalne gotowe 🙂
Do potrawy użyłam gotowej,zielonej pasty curry firmy Kanokwan, wyprodukowanej w Tajlandii, cena opakowania około 5 zł, starcza na danie dla 6 osób. Skład: 30 % chili, 20 % trawy cytrynowej, 15 % czosnek, sól, szalotka, 10 % galangal, kmin i limonka kaffir.
Kalorie- około 70 kcal w 100 g
Składniki:
– jedna pierś z kurczaka
– 400 ml mleka kokosowego
– szklanka mrożonego groszku
– garść różyczek brokuła
– 2 łyżeczki zielonej pasty curry
– pół łyżeczki soli
Pierś z kurczaka kroje w paseczki. W rondlu podgrzewam mleko kokosowe i dodaje 2 łyżki pasty, po 3 minutach dodaje kurczaka i duszę, aż się ugotuje, dolewam 100 ml wody, groszek i brokuły, gotuje około 10 minut.Przed podaniem posypuje świeżą kolendrą. Danie podaje się z ryżem jaśminowym, zdecydowanie łagodzi ostry smak dania.Mi wyszło dość gęste.
19 marca 2015 @ 13:45
uwielbiam tajskie curry, robiłam również z groszkiem i było wspaniałe – Twoje wygląda znakomicie!