tarta piernikowa z czekoladą i powidłami śliwkowymi
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu
- 1/2 słoika konfitury śliwkowej
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g mascarpone
- 250 ml śmietany 36 %
Z mąki, cukru, masła, żółtka i przyprawy zagniatamy ciasto. Odcinamy 1/4 ciasta, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki. Resztą ciasta wykładamy natłuszczoną masłem tortownicę 28-30 cm, formujemy boki około 2 cm.Ciasto w formie wkładamy do zamrażarki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 20-25 minut.Studzimy. Z pozostałego ciasta wycinamy formą gwiazdkową parę gwiazdek do ozdoby.
Śmietanę miksujemy z mascarpone i dolewamy ciurkiem rozpuszczoną czekoladę, mieszamy delikatnie.
Ostudzony, kruchy spód smarujemy konfiturą śliwkową, wykładamy na konfiturę masę czekoladową.Układamy kruche ciasteczka gwiazdki. Ja udekorowałam jeszcze ciasteczka czekoladowa masą cukrową.Oprószamy cukrem pudrem.