tarta ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami
Tak to już jest: kupuje, kupuje a potem obmyślam co zrobię, tym bardziej jak trafię na promocje to kupuje jak szalona.Właśnie w lodówce pleśnieje cętkowany bakłażan, bo nie mam czasu aby się nim zająć 🙂 Kupiłam torbę świeżego szpinaku- 500 g, prawdziwa, ogromna torba. Szpinak po podduszeniu skurczył się tak, że można go było zmieścić do szklanki. Postanowiłam zrobić tartę na kruchym spodzie, gdyż miałam ricottę, suszone pomidory i dobrze mi się to skomponowało.
Składniki:
kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 120 g zimnego masła
– 1/3 szklanki zimnej wody
– 1 łyżeczka soli
farsz:
– 500 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożonego)
– 250 g ricotty
– 2 jajka
– 3 łyżki masła
– 2 cebule
– pół słoika suszonych pomidorów
– sól
-pieprz
– gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h.
Świeży szpinak ( lub rozmrożony) myjemy i podduszamy na 2 łyżkach masła,solimy. Po uduszeniu odsączamy na sitku z nadmiaru wody i siekamy.
Cebulę kroimy w pół-talarki i podsmażamy na 1 łyżce masła.
Do miski wkładamy szpinak,cebulę, ricottę, pokrojone pomidory, wbijamy 2 jajka i doprawiamy solą, gałką oraz pieprzem.
Ciasto wykładamy do formy na tartę około 26 cm wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Gotowy farsz wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Na wierzchu możemy posypać żółtym serem.