torcik warzywny z naleśników
Znowu tort heheh ale tym razem nie na słodko tylko na wytrawnie. Robiłam nie raz, za każdym razem z rożnymi warzywami. Torcik jest warstwowy, naleśniki przekładamy różnymi farszami z warzyw i polewamy sosami. W konsystencji jest bardzo delikatny, smak jest mocno wiosenny bo mam w torcie przegląd ogródka 🙂 Wegetarianie będą zadowoleni, jest to świetny pomysł na obiad ale tez na kolacje. Dodatkowo po przekrojeniu jest dosyć reprezentatywny 🙂 Przepraszam za kiepską jakość zdjęć,było wyjątkowo pochmurnie 🙁
Składniki:
– 6 naleśników
– 1 cukinia
– 2 marchewki
– 5 pieczarek
– szklanka szpinaku mrożonego lub szklanka surowych różyczek brokuła
– pół szklanki sosu pomidorowego
– sos beszamelowy ( 500 ml mleka, 2 duże łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz)
Smażymy naleśniki:
– 1 szklanka mąki
– 2 jajka
– 1 i 1/3 szklanki mleka 3,2 %
– 1 łyżka śmietany 36 %
– szczypta soli
– masło do smażenia
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki myjemy i ścieramy na tej samej tarce, to samo z cukinią.
Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody.
Robimy beszamela: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgą, wlewamy mleko, solimy i pieprzymy. Mieszamy cały czas na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Do tortownicy 22 cm wkładamy naleśnika na dno, kładziemy warstwę startej marchewki, polewamy 1/4 beszamelu, kładziemy naleśnika, układamy starta cukinię, polewamy sosem pomidorowym, układamy naleśnika a na nim starte pieczarki i sos beszamelowy, potem szpinak lub małe różyczki brokuła i wlewamy sos i kolejny naleśnik a na nim marchewka i sos beszamelowy i tak do końca wyczerpania się składników. Za każdym razem lekko dociskamy naleśnika. Ja jeszcze solę poszczególne warstwy i posypuje grubo mielonym pieprzem, można tez posypać ulubionymi ziołami.
Tortownice wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dla tych co nie liczą kalorii radze posypać torcik żółtym serem.Można też sypać ser między warstwy naleśnikowe.