włoskie ciasto gruszkowe
Lubie szybkie i proste przepisy. Lubię jak w weekend w kuchni stoi blacha ciasta i znika kawałeczek po kawałeczku a w domu rozchodzi się zapach ciasta, owoców i przypraw takich jak np wanilia 🙂
Znalazłam na włoskim blogu przepis na ciasto z gruszkami i od razu wiedziałam – muszę kupić gruszki 🙂 Lekko zmodyfikowałam przepis i powstało polsko-włoskie pyszne ciacho 🙂
Jem już 3 kawałek, i nie mogę przestać- wierzch jest chrupiący, gruszki zachowały swoją strukturę i nie puściły soku, ciasto jest rewelacyjne 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 1/4 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– parę kropli aromatu waniliowego lub pół laski prawdziwej wanilii
– 1,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 1 kg twardych gruszek
– 3 łyżki masła plus do wysmarowania blachy
Mąkę, cukier, jajka, mleko, wanilię, sól mieszam ze sobą. Ja nie użyłam robota, bo to ma być szybki i prosty przepis, bez starty naczyń do mycia. Połączyłam składniki ze sobą przy pomocy rózgi.
Gruszki obrałam, pozbyłam się gniazd nasiennych i pokroiłam w pół-talarki. Przełożyłam je do ciasta i delikatnie łyżką przemieszałam całość.
Formę do ciasta posmarować masłem i oprószyć mąką.Wylać masę z gruszkami i ułożyć na wierzchu wiórki masła. Piec w 190 stopniach około 50 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Język Włoski
20 lutego 2015 @ 08:33
Język Włoski
Szata graficzna całkiem wporządku, przypadły mi do gustu blogowe kolory, podoba mi się 🙂 zapraszam do siebie…
6 grudnia 2014 @ 13:29
prezentuje się pysznie!