ziemniaki faszerowane duszonymi porami i kiełbasą lisiecką
Sporo się ostatnio u mnie dzieje, sporo zamówień na torty, zmiany w pracy i w życiu osobistym. Staram się gotować kiedy mogę, jest to moja odskocznia od spraw bieżących.W kuchni wyłączam myśli i skupiam się na smaku, wyciszam się. Przez parę dni nie ugotowałam nic ciekawego w związku z natłokiem obowiązków, ale postaram się to nadrobić bo dziś dobry moment na wyciszenie.
Chciałam aby przepis był prosty i taki hmmm….zwyczajny. Zostały mi niewykorzystane pory, które kupiłam na święta, dokupiłam kawałek kiełbasy lisieckiej i powstała ciekawa przystawka na ciepło.
Składniki:
– 1 duży lub 2 małe pory
– 1 małe pęto kiełbasy
– 5 dużych ziemniaków
– 3 łyżki śmietany 18 %
– 1 łyżka musztardy
– sól
-pieprz
– ser żółty ( cheddar/gouda )
– 1 łyżka masła
– koperek
Ziemniaki myjemy i w skórkach gotujemy około 15-20 minut.Odstawiamy do wystudzenia.
Pory siekamy na plasterki. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni, na maśle podduszamy około 7 minut pokrojone pory, solimy i dodajemy kiełbaskę. smażymy około 5 minut.Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, musztardę, sól, pieprz.
Ziemniaki kroimy na dwie równe połówki. Łyżeczką lub narzędziem do drylowania owoców wydrążamy środek ziemniaka, tak aby nie uszkodzić skórki i żeby zostało połowę miąższu.
Nadziewamy ziemniaki przygotowanym farszem, układamy kawałek sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku (najlepiej z opcją grill) 10-15 minut w 190 stopniach.
Posypujemy siekanym koperkiem i jemy na ciepło 🙂