zupa dyniowa z kluseczkami lanymi, kurczakiem i prażonymi pestkami
Jaaaaaaram się tą zupą bo mi wyszła świetna 🙂 Od a do z mój autorski przepis 🙂
Dynia nigdy nie była dla mnie wyjątkowym warzywem z którego często korzystałam w kuchni, dynie kojarzę ze świętami gdzie babcia podawała ją w marynowanych w occie kawałkach jako przystawkę.
Parę lat temu nastąpiła akcja reaktywacja i dynia powróciła na nasze stoły w postaci zupy z…mlekiem kokosowym. Żeby nie być nudziarą zrobiłam ją po swojemu- ze swojskimi dodatkami – mięskiem kurczaka z rosołu i lanymi kluseczkami a dla nadania chrupkości dodałam podprażone pestki dyni – niby banalny dodatek ale pasuje 🙂
Mój dziadek jak chciał aby babcia ugotowała coś pysznego zawsze prosił o zupę z „bani” 🙂 Spróbuje wydębić od babci ten przepis bo zupa była ponoć wyjątkowa – na mleku i z kluseczkami z tartych ziemniaków tz.cepelinów, ja smaku jej nie poznałam bo babcia robiła ją niezmiernie rzadko i w latach 70-tych 🙂
Moja zupka wyszła treściwa,kremowa, delikatna w pierwszym zasmakowaniu a lekko pikantna w drugim 🙂 Jest tak żółta że niemal świeci heheh
Dynia– to jest niskokaloryczna bomba witaminowa, ma w składzie witaminy: C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy oraz posiada bardzo dużą dawkę beta-karotenu,potasu,wapnia, selenu i cynku.Jedzenie tego warzywa wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek.Dynia zalicza się do osławionej grupy produktów zasadowych czyli alkalizuje nasz organizm jednocześnie go odkwaszając.
Składniki:
– podudzie z kurczaka
– 2 l wody
– 2 marchewki
– pół selera
– 3 średnie ziemniaki
– 1/2 kg dyni hokkaido pokrojonej z kostkę
– 2 cebule
– 2 duże opakowanie serka topionego śmietankowego 2x 100 g
– gałka muszkatołowa
– biały mielony pieprz
– listek laurowy
– 3 ziarna pieprzu czarnego
– 2 ziela angielskie
– sól
– słodka śmietanka 36 %
– 2 żółtka
– 4 łyżeczki maki
– 1 łyżeczka wody
W gara wlewamy 2 litry wody i wrzucamy umyte wcześniej podudzie z kurczaka, listek laurowy, pieprz czarny i ziele angielskie, gotujemy około pół h pod uchylona lekko pokrywką.
Szumujemy w międzyczasie czyli zbieramy powstałe szumowinki łyżką cedzakową żeby ten lekki rosołek był klarowny. Pozbywamy się listka i ziela angielskiego a podudzie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Wrzucamy obrane marchewki pokrojone w mniejsze kawałki, selera też w kawałkach, pokrojoną w kostkę dynie,pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażone na złoto 2 cebule ( w piórka na 1 łyżeczce oleju) i gotujemy około 15 minut.
Wrzucamy serki topione i przyprawiamy: gałką, solą, białym pieprzem i blendujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji, smakujemy i doprawiamy 🙂
2 żółtka rozrabiamy z mąką i 1 łyżeczką wody na gładką masę. W małym garnku gotujemy wodę,solimy i lejemy kluski 🙂 Ja masę nałożyłam na małą deskę do krojenia i nad garnkiem odcinałam nożem kawałki i siup do wody. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
Zupę podajemy gorącą,z kluseczkami, kawałkami kurczaka, polewamy śmietanką kto ile lubi, posypujemy pestkami i zajadamy 🙂 Długi przepis, ale zapewniam Was że warto !:D
Rada: nie macie czasu robić rosołku? Możecie zagotować same warzywa albo wspomóc się kostką bulionową, co do dyni to krojenie jej tez nie jest szybkim tematem ale od jakiegoś czasu mamy w sklepach mrożoną dynie w kostce- mrożonki są zdrowe i nie tracą wartości odżywczych w dużej mierze także polecam to rozwiązanie. Kluseczki się robi w 3 minuty podczas gotowania zupy więc bez wykrętów 🙂
Pianino Online
30 stycznia 2015 @ 15:57
Pianino Online
Brawo tak trzymać. Widać, że dbasz o merytoryczne wpisy na Twoim blogu, Dzięki i zapraszam do siebie…