zupa krem z pieczonej papryki z mascarpone i chrupiącą cebulką
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 0,5 l bulionu wołowego/drobiowego/warzywnego
- 3 łyżki mascarpone
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego z kartonu
Papryki wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, bez przykrywki.Pieczemy w opcji grill przez 40 minut w 190-200 stopniach. Skórka zrobi się czarna.
Z ciepłych papryk zdejmujemy skórkę.
W garnku na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę, dodajemy czosnek w plasterkach, dokładamy obrane, pokrojone pieczone papryki, sos pomidorowy. Podlewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy około 20 minut.Po tym czasie blendujemy zupę na gęsty krem, dodajemy mascarpone.
Białą cebulą kroimy w talarki, tak aby powstały kółka. Na głębokim tłuszczu ( olej słonecznikowy lub rzepakowy) wrzucamy krążki obtoczone w mące na gorący olej. Jak się zezłocą odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zupę dekorujemy krążkami cebuli, kwaśną śmietaną oraz kolendra lub pietruszką.
2 grudnia 2016 @ 15:28
Bardzo smakowicie wygląda ta zupa. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
4 grudnia 2016 @ 15:13
Bardzo proszę i pozdrawiam 🙂